نکات مهم در سخنرانی و فن بیان
نکات مهم در سخنرانی و فن بیان
با عرض سلام خدمت شما کاربران عزیز سایت تفکر نوین خوشحال هستم که بنده را در مقاله نکات مهم در سخنرانی و فن بیان همراهی می کنید،با بنده تا به آخر این مقاله همراه باشید.
به نظر من اصولی و با اعتماد به نفس صحبت کردن آرزو و هدف هر کسی است که تمایل دارد با دیگرن صحبت کند و یا حتی شنیده شود.در واقع یکی از کلیدهای موفقیت همین فن بیان و نوع بیان است. برخی افراد با همین فن بیان به راحتی به اهدافشان میرسند ولی برخی ها اهداف خودشان را نابود می کنند. در فن بیان شما باید به قلب مخاطبان راه پیدا کنید.
اکنون از خودتان بپرسید؟چرا اصلا من به فن بیان و سخنرانی نیازمندم؟جواب سادست شغل شما! مدیر، صاحب کارخانه، معلم، استاد دانشگاه، دانشجو، صاحب یک کارخانه، یک درجه دار نظامی، فروشنده، بازاریاب، کتابدار، خانم خانه دار، مغازه دار یا ….
هر شغل یا جایگاهی دارید موقعیت هایی در زندگی شما پیش خواهد آمد که بایستی برای بیش از یک نفر صحبت کنید و روی آنها تاثیر بگذارید.پس مهم است نکات مهمی را در مواقع صحبت کردن خود رعایت کنید.پس با بنده همراه باشید تا مهمترین نکات در فن بیان و سخنرانی را خدمت شما ارائه دهم.
۱. از سخنرانی خود باز خورد بگیرید
یکی از بهترین راه ها برای اینکه سخنرانی خوبی بتوانید داشته باشید این است که، در حضور یک یا چند نفر بی طرف سخنرانی خود را چند بار تمرین کنید و از آن ها بخواهید ایرادات احتمالی شما را بگیرد، اگر بتوانید این کار را در حضور استاد انجام دهید این سخنرانی یک سخنرانی بسیار حرفه ای خواهد شد.
چون استاد مربوطه می تواند اشکالات شما را به خوبی متوجه شود،در دوره های فن بیان و سخنرانی این موضوع بارها تکرار می شود و از دوستان شرکت کننده در خواست می کنم که جلوی دیگران سخنرانی کنند،اما اگه خودتان تنها هستید و کسی نیست که جلوی آن ها سخنرانی کنید پیشنهاد می کنم این ویدئو را تماشا کنید.
۲.بدون متن سخنرانی نکنید
اگر مهارت بداهه گویی را بلد باشید خب می توانید از پس این موضوع بربیاید.اما مگر چند درصد از سخنرانان بداهه گو هستند و می توانند در کسری از ثانیه مطالب را در ذهن خود بسازند.پیشنهاد من این است که تا روزی که به این سطح نرسیدید این کار را انجام ندهید.
سعی کنید تمرینات بداهه گویی را برای خودتان انحام دهید.اما این موضوع را هم فراموش نکنید اگر بدون متن و اسلاید سخنرانی کنید ممکن است به خاطر استرس و یا فراموشی مطالب از ذهن شما خارج شده و آن ها را فراموش کنید،پس سعی کنید همیشه مطالبی از قبل آماده کنید و آن ها را مکتوب کنید.
۳.خودتان باشید،خود واقعی
در یک سخنرانی سعی کنید کتابی و یا با بیان رسمی صحبت نکنید.سعی کنید همان طوری که در روزمرگ صحبت میکنید صحبت کنید. یه عنوان مثال خیلی از فعل ها را می توانید به صورت محاوره ای بیان کنید. این کار هم فشار کمتری به شما وارد می کند و هم سخنرانی شما را خسته کننده جلوه نمی دهد.سعی کنید با مخاطب خود راحت باشید و طوری صحبت کنید که انگار با دوست صمیمی خود دارید صحبت می کنید.
۴.گوش دادن فعال را فراموش نکنید
برای برقراری ارتباط موثر با دیگران، گوش دادن فعال بسیار مهم است. شما باید بتوانید خوب و عالی گوش کنید. این موضوع را فراموش نکنید که اغلب انسان ها به صورت ناخودآگاه گوش دادن را دوست ندارند زیرا گوش دادن چند برابر بیشتر از حرف زدن از مغز ما استفاده می کند.
کسی که دارای فن بیان خوبی است، یقینا باید شنونده ی خوبی نیز باشد چون شنونده بودن فواید زیادی دارد و قدرت کلام را بالا می برد و سبب می شود صبر ما بیشتر شود.
این موضوع در سخنرانی مواقعی پر رنگ می شود که مخاطب از شما سوالی می پرسد.سعی کند در آغاز خوب گوش کنید تا بتوانید جواب خیلی خوبی را ارائه دهید.اگر خوب گوش نکنید جواب خوبی هم نمی توانید بدهید.پس سعی کنید اول خوب گوش کنید و سپس صحبت کنید.
۵.در سخنرانی مراقب آنچه می گویید باشید.
این موضوع را فراموش نکنید که باید در سخنرانی تان مراقب آنچه سخنرانی می کنید باشید.کلام و لغات اشتباه می تواند اعتبار شما را تحت تاثیر قرار داده و هر تاثیر مثبتی که سخنان شما می توانست داشته باشد را از بین ببرد.پس قبل از اینکه مطلبی را بیان کنید قبل آن تفکر کرده و بدانید که چیزی را به زبان می آورید. حتی در مواقع گفتن حرفی قبل آن به سرعت در موردش فکر کرده و سپس به زیبان بیاورد.
۶.ارائه ی رزومه به صورت پیام مخفی
به نطر من یکی از بدترین کار هایی که یک سخنران می تواند انجام دهد این است که در شروع تمام سخنرانی های خود ،مدت زیادی را صرف رزومه و موفقیت هایی که به دست آورده است کند. این کار، حس غرور و خودبرتربینی سخنران را به مخاطبان القا می کند و تأثیر رزومه اش را از بین می برد.خیلی سادست مخاطب به دنبال دیدن رزومه طرف مقابل نیامده است بلکه آمده مطالب جدیدی را آموزش ببیندفپس سعی کنید رزومه طولانی از خود تعریف نکنید.
برعکس سخنران حرفه ای می تواند به صورت کاملا حرفه ای رزومه ی خود را قبل از سخنرانی به صورت یک مستند بسیار جذاب (و نه خسته کننده) برای مخاطبان نمایش می دهد.
بنابراین چنانچه شما هم رزومهای قوی اعم از سابقه ی مدیریت در یک ارگان مهم، سابقه ی سخنرانی و تدریس در یک سمینار بزرگ و یا سابقه ی همکاری با یکی از برندهای معتبر دارید، بهتر است آن را لابه لای سخنانتان و در قالب یک داستان با تجربه ی شخصی مفید رزومه خود را برای مخاطبان بیان کنید.
۷.لطفا جو سخنرانی را منفی نکنید!
لطفا هر مشکلی توسط برگزارکننده ی سمینار و مسئول هماهنگی کارها پیش آمده، شخصا به خودش بگویید. انتقاد کردن از وضعیت هر جا که هستید و دیر شروع شدن برنامه یا هر چیز دیگری… در مقابل مخاطبان، نه تنها کمکی به رفع مشکل نمی کند بلکه جو سخنرانی را به شدت منفی می کند. سخنرانان کاریزماتیک معمولا رفتاری مثبت از خودشان به نمایش می گذارند.و صحبت خود را به صورت مثبت شروع می کنند.
۸.مخاطبان را درگیر کنید
بدون شک یکی از جذاب ترین رویدادهایی که در برنامه دورهمی، با مجری گری فوق العاده ی مهران مدیری اتفاق می افتاد، دعوت از برخی شرکت کننده ها روی صحنه و برگزاری یک مسابقه بود.در مواقع سخنرانی می توانید از شرکت کنندگان در خواست کنید که برای شما کاری انجام دهند یا اینکه کر عملی از آن ها بخواهید.
شما هم با توجه به شرایط هر سخنرانی میتوانید مخاطبان را روی صحنه دعوت کنید، از مخاطبان بخواهید سر جای خود که نشسته اند با نفر کناری صحبت کنند و نکاتی که تا آن لحظه از سمینار یادگرفته اند را با هم مرور کنند.
از مخاطبان سوال بپرسید، در صورت طولانی شدن سخنرانی میتوانید از مخاطبان بخواهید از جای خود بلند شوند و کمی تمرین نرمشی بدهید، می توانید آنها را گروہ بندی کنید و بین گروهها مسابقه برگزار کنید و خیلی کارهای جذاب دیگر. برای هر سخنرانی، برخی از راهکارهای بالا را انتخاب کرده و تأثیرگذاری صحبتها و سخنرانی هایتان را چندین برابر کنید.
۹.ساده صحبت کنید
سخن شما باید ساده، ارتباطی و مستقیم باشد. ترفندهای لفظی از دست دادن وقت و انرژی هستند. هدف از ارسال پیامهای روشن با استفاده از مثالهای خاص – استعاره هایی که با قلبها و ذهن های مردم صحبت می کنند، داستانهایی است که به آنها کمک می کند مشکلات و راه حل های پیشنهادی را درک کنند.
به یاد داشته باشید که یک پیام خوب شامل توضیح وضعیت، وعده و یا عدد یا یک مثال می شود. به عنوان مثال: “کودکان از سوء تغذیه رنج می برند (وضعیت). ما هر کاری که نیاز داریم برای کاهش سوء تغذیه کودکان در این کشورها (وعده) انجام خواهیم داد.” پیام های خوب و صریح بهتر از هر چیز دیگری است.
۱۰.بی توجهی مخاطبان
اگر در حین سخنرانی مشاهده کردید که مخاطبان به شما توجه زیادی نمی کنند و بیش از اندازه با هم صحبت می کنند، احتمالا سخنرانیتان جذابیت زیادی برایشان ندارد و باید یک فکری برای نوع ارائه خود بکنید
با وجود اینکه حین سخنرانی زمان تغییر محتوا نیست ولی یکی از روش هایی که تا حد زیادی میتواند توجه اکثریت را دوباره به سمت شما برگرداند، این است که یک داستان، تجربهای شخصی، رویداد و یا هر واقعه ای که تاحدی به موضوع مرتبط باشد را بیان کنید. مطمئن باشید به محض شروع داستان، توجه مخاطبان دوباره به سمت شما جلب می شود.
۱۱.رفتار حرفه ای در ثانیه های اول سخنرانی
تاثیرات اولیه خیلی راحت در ذهن مخاطبان ثبت شده و به سختی پاک می شوند، بنابراین ثانیه های اول را خیلی جدی بگیرید و آن را فراموش نکنید.گام برداشتن مطمئن، شانه های صاف، لبخند طبیعی، اشتیاق زیاد و حضور مقتدرانه،با اعتماد به نفس صحبت کردن همه از ویژگی هایی هستند که تأثیرات مثبت اولیه را در ذهن مخاطبان برجای می گذارند و ادامه ی کار را برایتان راحت می کنند.
۱۲. داشتن رفتار حرفه ای در پایان سخنرانی
یکی از حرفه ای ترین رفتارهایی که برترین سخنرانان انجام می دهند، این است که در پایان سخنرانی چندثانیه پابه پای مخاطبان دست می زنند، از حضور و توجهشان تشکر می کنند و دقایقی برای سوالات احتمالی مخاطبان منتظر می مانند. باتوجه به شرایط، شما هم میتوانید از همه یا بخشی از این رفتارها الگوبرداری کنید. نکته ی مهم این است که در لحظات پایانی سخنرانی، حس خوبی را به مخاطبان هدیه دهید.و از انها تشکر کنید.
۱۳.ارتباط چشمی در هنگام ارائه سخنرانی
بعد از اینکه در لبخند زدن، حرکات سر و دست و تعادل خبره شدید، روی ارتباط چشمی خود کار کنید. کلید موفقیت این است که تصور کنید با هر یک از حضار مکالمهای دارید که فقط به اندازه یک جمله یا فکر است. بدون هیچ الگوی خاصی افرادی را از میان جمعیت انتخاب کنید و سه تا پنج ثانیه با آ نها ارتباطچشمی برقرار نمایید.
انجام این کار باعث می شود دائماً به کل شنوندگان نگاه نکنید و به سقف یا زمین خیره نشوید. باید سعی کنید تا پایان سخنرانی با همه دست کم یکبار ارتباط چشمی برقرار کنید. حتماً رو به فردی باشید که با او ارتباط چشمی دارید و مستقیم به چشمانش نگاه کنید. اگر افراد زیادی وجود دارند و کارتان زیاد است، فقط یک فرد را انتخاب و به او نگاه کنید.
امیدوارم این نکات برای شما مخاطب محترم مفید بوده باشد .راستی دوست عزیز من اگر به دنبال مطالب به روز و کسب حال خوب هستی حتما اینستاگرام بنده را دنبال کن تا بتوانی کلی مطلب خوب دیگر هم داشته باشی!فقط کافیه روی لوگو اینستاگرام کلیک کنی!
از اینکه وقت ارزشمند خود را برای خواندن این مقاله قرار دادید از شما ممنونم،شاد باشید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام استاد صبحتون بخیر .